14 Ocak 2010 Perşembe

İsveç Başbakanı Reinfeldt ziyareti, Kulu Belediye Başkanı Yıldız'la söyleşi, ikinci bölüm ; Yirmi dördüncü yazı

‘Şimdi, oy kullansınlar, bakın çoğu oy kullanmıyor, aday olsunlar, kendileri bizatihi. Çünkü siyaset kurumu bir hizmet kurumudur. Partilere girsinler. Tabii, neticede o devletin vatandaşı, orada devletlerine hizmette bulunsunlar. Eğitim seviyelerini yükseltsinler, aranılan eleman konumuna gelsinler. Çünkü dünyadaki kriz İsveç’i de etkilemiş, dolayısıyle İsveç de elbette birinci derecede vasıflı olan insanlara iş vermek durumunda. Vasıf kazansınlar, bunları önerdik, tavsiye ettik.’ diyen Kulu Belediye Başkanı Sayın Ahmet Yıldız ile söyleşiyi sürdürüyoruz.

Değerli İzleyici,

Tüm dünya, İsveç ve Türkiye de yeni nüfus hareketlerine açık. Şöyle ki vize şartı kaldırılan ülkelerin Türkiye'ye doğru nüfus hareketleri önümüzdeki yıl ivme gösterecek ve bu Türkiye'de işsizlik sorununu tetikleyecek. Bizim gibi yazarlar için yeni yıl ve dünyamız, 2010 daha yüksek gerilimli günlere açık devinimlerle geçecek.

Kulu'da yeni projeleri çalışkanlıkla hayata geçirme gayretini esirgemeyen Belediye Başkanı Sayın Yıldız'ın da; 'dünyadaki kriz İsveç’i de etkilemiş,' sözleri doğrultusunda, yeni nüfus hareketleri, işsizlik gibi konular Kulu, İsveç ilişkilerine daha çok yansıyacak.

Geçen son bir yıl boyunca bu blog ile Kulu karşılıksız, modern gazetecilik örneği bir tanıtım katkısı aldı bizden. Bu tanıtım katkısı, herhangi bir yerden destek beklemeden 2010 yılında da karşılıksız sürecek. Şimdi Sayın Yıldız'la olan söyleşiyi izleyelim.
Sevgi, içtenlik...

Tekin SonMez
Stockholm, 14 Ocak 2010

SORU; Ahmet Bey, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt Kulu’ya geldi. İsveç’deki Kulu kökenli gruplarla bir bağlantı sağladınız mı, onlar da katıldılar mı bu programa, yoksa sürpriz bir gelişme mi oldu?
YANIT; Tabii, belki biraz sürpriz bir gelişme oldu ama aslında planlanmış bir seyahat bu. Türkiye seyahati planlanmış bir seyahat ama bu Türkiye gezisini Kulu ziyaretiyle süsledi Sayın Başbakan. Bizleri gururlandırdı, oradaki çalışan hemşerilerimizi de gururlandırdı.

SORU; Reinfeldt'in Kulu ziyareti sizde ne tür izlenimler bıraktı?
YANIT; Sayın Başbakan, öyle görüyorum ki son derece memnun oldular, niye, "kendilerini" buraya geldiklerinde "sanki İsveç’te gibi hissediyorum," ifadesini kullandı. Çünkü herkes burada İsveççe konuştu Sayın Başbakan'la. Bundan da çok haz aldılar, yani hiç etrafında yabancı gibi filan hissetmedi kendini, rahat bir ortamda hissetti. Ben böyle gördüm.

SORU; Başbakan Reinfeldt ile Kulu halkının bir araya gelme anını anlatır mısınız?
YANIT; Tabii halk da çok ilgi gösterdi, kucakladılar Sayın Başbakanı, kucakladılar. Tabii yani öyle de olması lazım, önce geleneğimizden oluşan bir misafirperverliğimiz var, onu gösterdik, onu sergiledik. Fazlasıyla onu sergiledik, tabii bundan Başbakan bir hayli memnun kaldılar.

SORU; Sayın Yıldız, gerek Belediye Başkanı olarak gerekse Kulu kökenli bir aydın olarak bu ziyaret sırasında yapmak isteyip de yapamadığınız şeyler oldu mu size göre?
YANIT; Tekin Bey, bakın bizim Kulu nüfusumuzdan fazla nüfusumuz orda çalışıyor. Yani onlar, İsveçliler bize yardım ediyorlar. Bizim işsizimize, aşsızımıza iş imkanı sağlıyorlar. Peki böyle bir ortam söz konusuyken buraya gelen insanın güzel güzel ağırlanması olmaz mı, yani yapılır mı, yapılmazsa yanlış olurdu. Biz de üzerimize düşeni bu manada yaptık. Başbakan da son derece memnun kaldılar tabii.

Kulu, Konya, Aralık 2009